Ziekte van Lyme – Borreliose

Bel ons! 015/762.764

Ziekte van Lyme - Borreliose

Ziekte van Lyme (of Borreliose) wordt veroorzaakt door een bacterie Borrelia spp. Deze bacterie wordt overgedragen door bepaalde tekensoorten. De tekensoort (Ixodes ricinus) die Borrelia kan overdragen komt in nagenoeg heel Europa voor. In België blijkt 10 tot 23% van de teken drager te zijn van Borrelia. Vooral bosrijke gebieden, plaatsen met hoog gras, maar zelfs de eigen tuin zijn risicogebieden. Teken zijn actief vanaf het voorjaar tot diep in het najaar.

Meest gevoelig voor een infectie zijn mensen en honden, maar ook paarden, vee en zeldzaam katten kunnen na een infectie symptomen doormaken.

Lyme - Borreliose gaat alle honden aan

Het verloop van de ziekte

Nadat een teek zich heeft vastgehecht aan de hond duurt het ongeveer 36 tot 48 uur vooraleer de ziekte overgedragen kan worden. Nadat de bacterie overgedragen wordt zal de bacterie zichzelf vermenigvuldigen in de huid. Het is op dit moment dat het immuunsysteem een infectie eventueel nog kan voorkomen.

Eens de bacteriën zich naar het doelorgaan verplaatsen, zal het immuunsysteem enkel nog voor lichamelijke klachten zorgen. Hoofddoel van Borrelia zijn de gewrichten. Vaak wordt het gewricht dat zich het dichtst bij de tekenbeet bevindt het eerste getroffen.

Naast de gewrichten kunnen ook lymfeknopen, spieren, ogen, nieren, hersenen, hersenvlies en het hart getroffen worden.

Arthritis of gewrichtsontsteking kan weken tot maanden na de tekenbeet ontstaan.

Tekengebied - ziekte van lyme

Symptomen

De symptomen bij honden zijn vrij algemeen en kunnen makkelijk verward worden met een andere ziekte. Manken, moeilijk recht kunnen, pijnlijke gewrichten, slechte eetlust, koorts en vergrootte lymfeknopen zijn een deel van het symptomenbeeld. De typische rode kring die na een tekenbeet kan gezien worden bij mensen, zie je bij honden niet.

Diagnose

Een eenvoudige diagnose voor ziekte van Lyme bestaat niet. Men moet immers vele oorzaken van koorts en oorzaken van gewrichtsontstekingen gaan uitsluiten. Daarnaast zijn er ook andere infecties die een soortgelijk beeld kunnen geven. Een diagnose is vaak gebaseerd op laboratoriumtesten en een sterk klinisch vermoeden.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een kuur antibiotica. Hoe vroeger deze gegeven wordt, hoe beter de prognose. Ondanks de juiste behandeling is het mogelijk dat een infectie blijft bestaan.

Wat te doen bij een tekenbeet?

Heb je een teek ontdekt bij je huisdier? Dan verwijder je deze best zo snel mogelijk. Het handigste in gebruik is een tekentang.

Verdoof de teek in geen geval!

Een kleine zwelling kan achterblijven, dit heeft meestal niets te maken met het achterblijven van delen van de teek. Dit is een allergische reactie op het speeksel van de teek en de zwelling trekt normaal weg binnen 1 à 2 weken.

O'tom tekentang

Preventie

Met enkele ingrepen kan je ervoor zorgen dat je hond beschermd is:

  • Controleer uw hond dagelijks op teken, en dit zeker na een wandeling
  • Gebruik een goed middel tegen teken, vele middelen zijn qua bescherming voorbijgestreefd door een nieuwe generatie
  • Vaccinatie is aanbevolen bij honden die meer risico lopen
    • Een basisvaccinatie bestaat uit 2 injecties met 1 maand tussentijd
    • Daarna wordt jaarlijks het vaccin herhaald, liefst in het voorjaar