Wormen, teken en vlooien bij de kat

Bel ons! 015/762.764

Vlooien, teken en wormen - dierenarts Steven De Smedt - Heist op den BergWormen, teken en vlooien zijn parasieten die regelmatig voorkomen bij katten. Hoewel niet elke kat evenveel risico loopt is een regelmatige preventieve behandeling geen overbodige luxe.

Een wetenschappelijke Europese aanbevelingscommissie raadt aan om katten ten minste 2 maal per jaar te ontwormen. Als je kat ook buitenshuis komt, en zeker wanneer deze muisjes of vogels vangt, dan is het advies om een kat 4 keer per jaar te ontwormen. Deze ontworming komt niet enkel je kat ten goede. Ook als eigenaar loop je risico wanneer je kat bepaalde wormen heeft. Zeker kinderen zijn hier gevoeliger aan, aangezien zij niet dezelfde hygiëne hebben als volwassenen.

Een ontworming kan op verschillende manieren gebeuren bij katten:

  • ontwormingspasta: zeker bij kittens is dit handig, al geeft deze ontworming geen bescherming tegen lintwormen
  • tabletten: sommige katten nemen deze smakelijke tabletten zo op, bij andere katten is het een hele uitdaging om een tablet door te laten slikken
  • pipetjes: een handige en complete oplossing voor elke kat, enkele druppeltjes in de nek zorgen voor een complete ontworming

Komt je kat ook buitenshuis, dan moet je ook rekening houden met teken en vlooien. Vlooien zijn een tussengastheer van een lintworm, waardoor je kat ook lintwormen kan krijgen na het eten van een vlo. Daarnaast zorgen ze natuurlijk voor heel wat jeuk en zelfs allergische reacties. Teken kunnen net zoals bij mensen ziekten overdragen. De meest gekende ziekte is de ziekte van Lyme, maar ook bepaalde bloedparasieten kunnen door teken overgedragen worden naar je kat.

Preventief kan je je kat op verschillende manieren beschermen tegen vlooien en teken:vlooien, teken en wormen - Dierenarts Steven De Smedt - Heist op den Berg

  • halsband: de juiste halsband geeft tot 8 maanden bescherming en is veilig in gebruik (ook als je kat ergens blijft hangen)
  • pipetjes: druppeltjes in de nek zorgen voor een goede bescherming tegen zowel teken als vlooien

Er bestaan veel middelen tegen vlooien en teken. Wees voorzichtig met middeltjes die je in dierenspeciaalzaken kan kopen. Vaak is de werking hiervan heel miniem tot afwezig. Voor een correct advies moet je bij de dierenarts zijn.