Vuurwerk bij huisdieren

Bel ons! 015/762.764

Hoewel de gedachte aan vuurwerk bij de meeste mensen spontaan een leuk gevoel oproept, ligt dit voor onze huisdieren toch anders. De meeste honden en katten hebben schrik van de felle lichtflitsen en het lawaai dat vuurwerk met zich meebrengt.

Op momenten dat je weet dat er vuurwerk zal zijn (zoals van oud op nieuw) kan je voorzorgen nemen om je huisdier zo goed mogelijk te ondersteunen.

vuurwerk huisdieren hond kat schrik angst
creëer een schuilplaats

Tijdens de weken voordien

Creëer voor je hond of kat een veilige plek waar hij aan kan wennen. Dit kan gaan van een hondenbench met een deken over tot een aparte kamer zonder ramen. Een kat geef je best een plaatsje in de hoogte op een kast of een huisje waar de kat kan in kruipen.

De avond zelf

Op de avond zelf ga je best op tijd met je hond wandelen. Op oudjaar doe je dit dus best vóór 23u, je weet nooit dat er al enkele mensen aan het experimenteren zijn. Hou zeker je hond aangelijnd, op die manier kan hij niet in een vlucht vertrekken wanneer hij toch een knal hoort. Ken je een andere hond die geen problemen heeft met onweer of vuurwerk, kan je eventueel afspreken om samen te wandelen.

Hond uitlaten op voorhand
Hond vuurwerk

Tijdens het vuurwerk

Tijdens het vuurwerk zijn er enkele praktische tips waar je aan moet denken:

  • Sluit alle ramen en deuren, en vermijd dat je hond toegang heeft tot een buitendeur.
  • Sluit de gordijnen in de kamer waar je huisdier zit.
  • Zet de radio of televisie aan om een ander achtergrondgeluid te creëren.
  • Geef aandacht op de juiste manier. Steun je huisdier zonder overdreven enthousiast te zijn. Beloon kalm gedrag met een snoepje.
  • Straf in geen geval een angstige reactie van je huisdier.

Extra hulpmiddelen

Vaak zijn de bovenstaande maatregelen niet voldoende om de angst bij je hond voldoende weg te nemen. Er zijn meerdere hulpmiddelen ter beschikking, zowel op natuurlijke basis als de meer krachtige geneeskundige basis. Een veelgebruikt product op natuurlijke basis kan je terugvinden op Cygnusshop.

Voor meer informatie over de werking van deze middelen kan je ook langskomen op de praktijk. Naast de nodige uitleg kan je ook meteen het juiste middel voor jouw huisdier meenemen.

Vuurwerk Zylkène

Nadien

Wil je je hond beter wapenen tegen lawaai van onweer of vuurwerk kan je nadien nog steeds verder trainen.

Leer je hond omgaan met sterke knallen, en zorg dat elke knal gevolgd wordt door een beloning.

Maak gebruik van vuurwerk- en onweersgeluiden om je hond langzaamaan te laten wennen. Ook hier komen de hulpmiddelen goed van pas. Er bestaan cd's waar vuurwerk- en onweersgeluiden op staan. Zorg dat je met een minimum aan geluidsniveau begint. Je hond mag geen schrikreacties vertonen, anders staat het geluid te sterk. Zeer geleidelijk aan kan je de geluidsterkte laten toenemen. Meer info vind je hier.