Verzorging van een konijn

Bel ons! 015/762.764

Huisvesting

Een konijn is van nature zeer actief en heeft nood aan beweging. Voorzie voldoende ruimte zodat je konijn zijn benen kan strekken. Aangezien je een konijn zindelijk kan maken, kan je overwegen om hem los in huis te laten rondhuppelen. Hou dan zeker wel rekening met elektrische kabels zodat hij deze niet doorknaagt.

De meeste konijnen krijg je vlot zindelijk op 2 weken tijd. Een lage kattenbak waar je al enkele keuteltjes in legt en het konijntje niet te veel ruimte geven in het begin is meestal al voldoende om hem snel zindelijk te krijgen.

In het hok voorzie je best een dikke laag bodembedekking. De dikke laag zorgt ervoor dat de volledige poot van het konijn ondersteund wordt en dat het konijn niet enkel op zijn hielen steunt. Dit voorkomt zware verwondingen op lange termijn. Laat je je konijn los in huis rondhuppelen, zorg dan dat hij steeds terecht kan op een rustplaats met een dikke bodembedekking.

Je kan een konijn ook perfect buiten houden (zelfs in de winter). Hou wel rekening met enkele zaken:

  • bescherm je konijn tegen voor roofdieren
  • een konijn kan makkelijk 60cm hoog springen, zorg dus voor een goede omheining
  • steek de omheining zeker ook een stuk onder de grond, zodat je konijn niet zijn weg naar buiten graaft
  • zorg voor een schuilhok dat tochtvrij is
  • zorg altijd voor een plekje schaduw om overhitting te vermijden
Konijn huisvesting

Voortplanting

Voortplanting bij konijnen

Na een drachtduur van 1 maand worden 4 tot 12 konijntjes geboren. De pasgeboren konijnen zijn redelijk hulpeloos, maar worden best met rust gelaten. Wanneer je de konijntjes oppakt laat je een geur achter, waarna de moeder haar jongen kan afstoten. Rond 10 dagen leeftijd openen de jongen hun ogen en vanaf 3 maanden kunnen ze reeds geslachtsrijp worden.

Enkele cijfers

Enkele cijfers over konijnen
Ademhaling 40-60 keer per minuut
Hartfrequentie 150-325 keer per minuut
Levensduur Gemiddeld 5-8 jaar
Lichaamstemperatuur 37,5°C - 39°C

Sociale dieren

Konijnen zijn van nature sociaal en houden van gezelschap van soortgenoten. Wanneer je twee konijntjes samen houdt moet je echter rekening houden met het geslacht om tot een goede combinatie te komen. Twee niet-gecastreerde mannetjes gaan altijd vechten. Castratie kan dit vermijden. Andere goede combinaties zijn: gecastreerd mannetje en gesteriliseerd vrouwtje of twee gesteriliseerde vrouwtjes.

Voeding voor je konijn

Het belangrijkste onderdeel van de voeding van het konijn zijn vezels. Te weinig of slechte kwaliteit van vezels leiden tot diarree of stilstand van de darm. Daarnaast zorgen vezels voor een natuurlijke slijtage van de tanden van het konijn, deze tanden groeien immers heel het leven door

Obesitas of overgewicht komt steeds meer voor bij konijnen en heeft heel wat te maken met het gehalte aan suikers dat in vele commerciële voedingen verwerkt zit. Veel eigenaars geven hun konijn ook zetmeelrijke groenten en fruit als extraatje. Dit wordt beter vermeden bij konijnen met overgewicht.

Het natuurlijke dieet van konijnen is moeilijk na te bootsen bij gezelschapskonijnen. Het bestaat uit jonge, verse grassoorten, onkruid, kruiden, scheuten, plantenwortels en twijgjes van struiken. Het is niet makkelijk om hier als eigenaar een compleet geheel van te vormen dat uitgebalanceerd is, en sommige planten zijn daarenboven giftig.Voeding konijn

De basis voor elk konijn is een kwaliteitsvol hooi. Er bestaat smakelijk kruidenhooi dat vaak een hogere voedingswaarde heeft dan compact verpakt hooi dat vaak van een latere oogst op het jaar is.

Veel konijnenvoedingen bevatten een mengeling van granen en stukjes hooi. Het nadeel van deze voeding is dat het konijn vaak kieskeurig is, en de lekkerste stukjes eruit haalt. Dit zorgt niet alleen voor meer afval, maar daarnaast gaat het konijn ook geen uitgebalanceerd dieet opgegeten hebben.

Beter uitgebalanceerd zijn monocomponente voedingen waar elk brokje dezelfde inhoud bevat. Je konijn kan niet selectief zijn in wat hij opeet en hierdoor zorg je er ook voor dat alle bestanddelen voldoende opgenomen worden. Het volledige gamma van Supreme Science is beschikbaar op Cygnusshop.

Geschikte kruiden en groenten als afwisseling

Wil je je konijn wat afwisseling bezorgen in zijn menu? Dan kan dit door te kiezen voor de juiste groenten of kruiden. Onderstaande kruiden en groenten kan je gebruiken om je konijn een extraatje te geven. Je zal je konijn stimuleren en hij zal er dol op zijn. Vergeet echter niet dat hooi het hoofdbestanddeel van zijn menu blijft. Groenten was je best vooraleer je ze aan je konijn geeft, om die manier vermijd je overdracht van ziektes van wilde konijnen.

Basilicum

Basilicum

Koriander

Koriander

Rode bietenloof

Rode bietenloof

Boerenkool

Boerenkool

Munt

Munt

Roodloof

Roodloof

Waterkers

Waterkers

Broccoli

Broccoli

Paksoi

Paksoi

Witloof

Witloof

Wortelloof

Wortelloof

Groene Kool

Groene Kool

Peterselie

Peterselie

Selderblad

Selderblad

Wees voorzichtig

Natuurlijk kan je ook gras gaan plukken voor je konijn, maar doe dit dan niet langs de weg (bevuiling met uitlaatgassen) of op plaatsen waarvan je weet dat er wilde konijnen kunnen zitten (overdracht van ziektes).

Fruit konijnenMet fruit let je best op. Geef het slechts in zeer beperkte mate. Fruit bevat van nature veel suikers die bij een konijn al snel tot maag-darmproblemen en tandproblemen leiden.