1/3/2016 – Vaccinatie hondsdolheid

Bel ons! 015/762.764

Vanaf 1 maart 2016 zal de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) niet langer verplicht zijn in België. Voordien was dit wel nog verplicht ten zuiden van Samber en Maas en op alle campings in België.

Sinds 1967 was er in België een verplichte vaccinatie tegen hondsdolheid van kracht omdat hondsdolheid nog regelmatig voorkwam (zeker bij vossen). Sindsdien is er echter heel wat gebeurd op dit vlak (waaronder een heel grote vaccinatiecampagne bij de vossenpopulatie).

België is echter officieel hondsdolheid vrij verklaard sinds 2001. De bevoegde minister heeft dan ook beslist om de vaccinatie op het Belgisch grondgebied niet langer verplicht te maken.Hondsdolheid

Wanneer moet je je hond, kat of fret dan wél nog vaccineren tegen rabiës?

Aangezien hondsdolheid nog in diverse Europese landen voorkomt, geldt er nog wel een verplichting om je hond, kat of fret te laten vaccineren van zodra je hem meeneemt naar het buitenland.

Ook alle dieren die het land binnenkomen dienen gevaccineerd te zijn, en dit tenminste 3 weken voor hun aankomst (denk hierbij aan aankoop dieren in bijvoorbeeld Nederland). Je mag wettelijk gezien ook een dier pas vaccineren vanaf de leeftijd van 12 weken, dus kan je ten vroegste rond 15-16 weken je huisdier importeren.

Gevaar van hondsdolheid

Hondsdolheid blijft een potentieel zeer dodelijke ziekte die overgedragen wordt via het speeksel van een besmet dier. Het kan verschillende zoogdieren (en dus ook de mens!) treffen. Bij mensen is de ziekte dodelijk vanaf het moment waarop de eerste symptomen optreden. Op dat moment heeft behandelen geen zin meer.

Neem dus zeker nooit op een illegale manier dieren mee vanuit het buitenland. De afgelopen jaren kwamen op deze manier verschillende kleine uitbraken van hondsdolheid voor in Europa.