Transport katten

Bel ons! 015/762.764

Veel eigenaars gruwelen al bij de gedachte dat ze met hun kat naar de dierenarts moeten. Meestal resulteert dit in een strijd thuis om je kat in het kattenbakje te krijgen en miauwt de kat de hele baan tot je bij de dierenarts bent. Bij de dierenarts zijn de meeste katten zeer angstig en gestresseerd, waardoor je als eigenaar automatisch medelijden krijgt met je huisdier.

Veel van deze problemen kunnen echter deels voorkomen worden.

Wat je thuis kan doen

 1. Kies het juiste transportbakje
  1. Elke kat zou een apart transportbakje moeten hebben, 2 katten samen in 1 bakje zorgt voor onnodige stress
  2. Een transportbakje moet open kunnen langs de bovenkant, of het dak moet er af gehaald kunnen worden.
   De rieten mandjes met slechts een opening aan de voorkant zorgen vaak voor problemen in de praktijk dat de kat zich zeer bedreigt voelt.
   rieten mand
  3. Laat je kat wennen aan het kattenbakje. Zet er eten in of verstop er snoepjes of speelgoed in. Leg een zachte handdoek of dekentje in het bakje
 2. Maak het transport stressvrij
  1. Spray 10-15 minuten voor vertrek met een feromonenspray zoals Feliway in het transportbakje. Dit zorgt ervoor dat de kat een neurologische kalmerende prikkeling krijgt.
   Feliway Spray
  2. Leg een handdoek of dekentje over het transportmandje, zodat je kat geen direct oogcontact kan maken met eventuele andere dieren in de wachtzaal.
  3. Draag zorg voor het transportbakje en zorg dat je onbewust je kat niet door elkaar schud tijdens het dragen ervan.
  4. Plaats het kattenbakje achter de voorste stoelen in het gedeelde bedoeld voor de voeten. De veiligste plaats voor een draagmandje. Zo kan het niet beginnen schuiven of omvallen tijdens de rit.
   Kattenmandje transport

In de praktijk

 1. Probeer je kat op een hoogte te zetten (bvb op een stoel). Op die manier gaat ze zichzelf veel veiliger voelen.
  Kattenmandje wachtzaal
 2. De praktijk maakt gebruik van Feliway verdampers om katten gerust te stellen.
 3. Laat de kat rustig uit haar bakje komen tijdens een consultatie. Geef haar de tijd om zich aan te passen. Hoewel eigenaars het goed bedoelen als ze de kat uit het transportbakje trekken, doen ze dit beter niet. Indien nodig, haal ik het dak van het transportbakje er wel af, en laat ik de kat rustig zitten.
 4. Hoewel zeer menselijk, probeer je je kat best niet gerust te stellen met “shhh”-geluiden. Voor ons zeer kalmerend, voor katten komt dit overeen met het geluid van een blazende kat.