Toxoplasma en zwangerschap

Bel ons! 015/762.764

PrToxoplasma en zwangerschapoficiat met je zwangerschap! Je hebt samen met je partner beslist om aan kinderen te beginnen en zou dit kindje graag zien opgroeien tussen je huisdieren. Eén van deze huisdieren is misschien wel een kat, en je hebt net van je dokter gehoord dat je voorzichtig moet zijn met de kat voor Toxoplasma. Misschien heeft hij je wel aangeraden om de kat weg te doen. Klopt dit nu wel allemaal?

Wat is Toxoplasmose?

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet Toxoplasma gondii. Het is een parasiet die elk warmbloedig dier kan infecteren en dit ook veelvuldig doet. Om je een idee te geven van de verspreiding: 60% van de katten, 35% van de honden en 50% van de mensen wordt in zijn leven besmet door deze parasiet.

Gelukkig is dit meestal een infectie zonder gevolgen. Enkel personen met immuniteitsproblemen en zwangere vrouwen moeten opletten. Bij een zwangere vrouw kan Toxoplasma haar ongeboren kind immers infecteren, met schade aan de ogen en hersenen tot gevolg. Zelfs abortus is een mogelijkheid.

Enkel in de kat kan Toxoplasma haar volledige cyclus voltooien. Toxoplasma leeft en vermenigvuldigt zichzelf in de darmen van de kat. Hierdoor ontstaan een soort van eitjes die met de uitwerpselen van de kat uitgescheiden worden. Pas na 24 tot 72 uur zullen deze eitjes in de uitwerpselen uitkomen tot sporen en het zijn deze sporen die een infectie kunnen veroorzaken.

Wanneer een ander warmbloedig dier geïnfecteerd wordt, zoekt Toxoplasma zich een weg naar het spierweefsel om zich daar in te nestelen. Gebeurt dit bij een muis of een vogel, dan kan een andere kat zich besmetten door te jagen op deze prooidieren. Op deze manier is de cyclus rond en kan ze opnieuw beginnen.

Kat Toxoplasma ZwangerschapVerspreidt een kat continu Toxoplasma?

Een infectie bij de kat verloopt meestal zonder symptomen. Enkel bij kittens of katten met immuniteitsproblemen kunnen er soms symptomen optreden.

Een gezonde kat die geïnfecteerd wordt zal gedurende een tweetal weken Toxoplasma uitscheiden. Nadien heeft zij een immuniteit opgebouwd en zal ze geen Toxoplasma meer verspreiden. Het kan dus zijn dat je kat reeds geïnfecteerd is op jonge leeftijd, en tijdens je zwangerschap nooit Toxoplasma zal verspreiden.

Katten die buiten komen lopen natuurlijk meer risico op infectie (contact met prooidieren, contact met uitwerpselen van andere katten). Krijgt een binnenhuiskat echter rauw vlees als voeding, kan ook zij geïnfecteerd worden.

Preventie van Toxoplasma

In Westerse landen gebeurt een infectie van Toxoplasma bij mensen meestal door het eten van te weinig gegaard vlees, ongepasteuriseerde melkproducten en ongewassen groenten. Pas nadien komen de uitwerpselen van de kat als oorzaak naar boven. Bovendien zorgt het aaien van een kat niet voor een infectie!

Met enkele simpele maatregelen kan je een Toxoplasma-infectie voorkomen:Kattenbak leegmaken - Toxoplasma - Zwangerschap

  • Zorg voor voldoende gegaard vlees (Toxoplasma wordt vernietigd bij 70°C gedurende 15 minuten)
  • Was het aanrecht en alles wat in contact gekomen is met rauw vlees met water en zeep
  • Spoel groenten grondig af
  • Gebruik rubber handschoenen als je in de tuin wil gaan werken, en was nadien zeker je handen
  • Geef je kat geen rauw vlees, commercieel samengestelde voedingen zijn veel completer en gezonder voor je kat
  • Maak de kattenbak dagelijks schoon (het duurt minimum 24u vooraleer de sporen infectieus worden) en reinig hem regelmatig met heet water (een klusje bij uitstek voor de toekomstige papa!)