Tandverzorging bij hond en kat

Bel ons! 015/762.764

Tandhygiëne is een zeer belangrijk onderdeel van de verzorging van honden en katten. Aangezien onze huisdieren steeds langer leven worden we ook meer en meer geconfronteerd met slechte tanden.

Studies tonen geen verschil in tandplak of tandsteen aan wanneer natte voeding en korrelvoeding vergeleken wordt. Net zoals studies ook aantonen dat er geen verschil is tussen rauwe voeding met botten en de meer courante korrels/blikvoer mengeling. Daarenboven is er ook aangetoond dat wilde hond- en katachtigen dezelfde tandproblemen ondervinden dan onze tamme huisgenoten!

Tandhygiëne bij de hond

Het ontstaan van tandsteen

De vorming van tandsteen bij honden en katten heeft een gelijkaardig verloop als bij mensen. Vooraleer tandsteen ontstaat, wordt er een laagje tandplak gevormd op de tanden. Dit laagje laat zich met een nagel er nog makkelijk afkrabben. De bacteriën die deze tandplak vormen kunnen het tandvlees laten ontsteken en kunnen zelfs het botweefsel rondom tanden aantasten.

Tandsteen is veel harder dan tandplak en wordt gevormd doordat calcium zich vastzet in de reeds gevormde tandplak. Dit calcium is afkomstig van het speeksel en is dus van nature aanwezig. Tandsteen vormt zich reeds binnen enkele dagen na de vorming van tandplak. Door het ruwe oppervlak van tandsteen kan het hele proces alleen maar versnellen omdat alle bestanddelen beter blijven kleven.

De effecten van tandsteen

Hoewel de meeste eigenaars en slechte mondgeur als eerste opmerken is dit slechts het topje van de ijsberg. De ontsteking van het tandvlees zorgt voor bloedingen en pijn bij je huisdier en kan voor een slechtere eetlust zorgen. Wanneer ook de tandwortels betrokken raken in het proces, kan de tand uitvallen of kan er een tandwortelabces ontstaan.
Tot slot kunnen bacteriën de bloedstroom bereiken met gevolgen voor het hart, de nieren en de lever.
Recente studies tonen aan dat honden met matig tandsteen tot 2 keer meer kans lopen op hartklepproblemen. Honden met ernstig tandsteen lopen tot 6 keer meer kans op een levensbedrijgende bacteriële infectie van het hart.

Het verhaal bij de katTandhygiëne bij de kat

Tandproblemen worden bij katten vaak onderschat. Katten tonen van nature zeer weinig wanneer zij ergens pijn of last van hebben. Pas in een zeer laat stadium komen problemen aan het licht. In tegenstelling tot de hond zal een kat nooit in het gezicht van de eigenaar hijgen en zal een mondgeur veel minder snel opgemerkt worden. Wanneer je echter in de muil gaat kijken kan men dezelfde problemen als bij de hond vaststellen. Bruine neerslag op de tanden, tandvleesontsteking, bloedingen, ...
Subtiele tekenen bij de kat zijn het kauwen op brokjes aan 1 kant van haar muil, af en toe brokjes uit de muil laten vallen, speekselen en minder subtiel: niet meer eten.

Naast de hier links beschreven problemen met tandhygiëne gaat het bij katten nog een stapje verder. Onder invloed van tandplak en tandsteen gaat het lichaam cellen sturen naar deze regio om tandbeen en tandcement af te breken. Hierdoor wordt de gezonde tand weggevreten waardoor kraters ontstaan. De letsels die hierdoor ontstaan heten FORL's (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions). Dit gaat gepaard met een ontstekingsreactie en pijn. Dit proces gebeurt meestal ter hoogte van de tandhals (overgang kroon naar wortel) en de behandeling bestaat eruit de getroffen tand (inclusief afgevreten wortel) te trekken.

FORL

Voorbeeld van een FORL letsel bij een kat.

Wat gebeurt er bij de dierenarts?

Wanneer een hond op consultatie komt wordt er gekeken hoe het met de tandhygiëne gesteld is. Hoewel er preventief heel wat kan gebeuren zal er vanaf een bepaald moment voorgesteld worden om in te grijpen. Het mechanisch reinigen van de tanden bij honden en katten gebeurt onder anesthesie. Hiervoor wordt een toestel gebruikt dat ultrasone trillingen produceert waardoor tandsteen verbrijzeld wordt. Na deze detartratie heeft men zichtbaar wittere tanden. Er wordt ook een evaluatie gemaakt van elke tand, om te weten te komen in hoeverre er aantasting is van de structuren rondom de tandwortels. Dit is belangrijk om te weten of de tand in kwestie snel terug problemen zal veroorzaken (en dus beter getrokken wordt) of niet.

Detartratie hond

Tanden die getrokken worden, worden voorzichtig los gemaakt. Hierbij wordt er soms ook gebruik gemaakt van een tandboor. Nadien wordt het tandvlees gehecht waar nodig. De laatste stap van de ingreep is het polijsten van de tanden. Ook dit gebeurt mechanisch en met een polijstpasta. De bedoeling is om de microscopisch kleine groefjes die gemaakt zijn tijdens het opkuisen terug glad te polijsten. Op deze manier zullen bacteriën zich moeilijker kunnen vasthechten en zullen de tanden langer proper blijven.

Wat kan je preventief thuis doen?

Er zijn heel wat hulpmiddelen op de markt om zowel bij honden als katten preventief aan de slag te gaan. De bedoeling hiervan is om een anesthesie en het chirurgisch opkuisen van de tanden zo lang mogelijk uit te stellen. Een aantal middelen worden hieronder kort beschreven.

Tanden poetsen

Tanden poetsen bij hond en kat

Veruit de beste manier om de tanden van je hond of kat te reinigen is poetsen met tandpasta. Aangezien tandpasta voor mensen fluor bevat kan je deze niet gebruiken voor dieren. Zij gaan immers alle tandpasta inslikken waardoor het fluor uiteindelijk opstapelt in de botten van het dier met alle gevolgen van dien. Wel bestaat er enzymatische tandpasta die speciaal ontwikkeld is voor honden en katten. Deze tandpasta heeft voor je hond en kat een aangename smaak waardoor tanden poesten als een beloning ervaart wordt.

Het poetsen zelf leer je best aan in verschillende stappen. Leer alles stapsgewijs aan, en beloon je huisdier elke keer met de tandpasta.

 

  1. Kijk of je hond of kat fan is van de smaak van de tandpasta. Dit doe je door een beetje tandpasta op je vinger te plaatsen en het te laten aflikken. Indien het snel afgelikt wordt, weet je zeker dat je je tandpasta kan gebruiken als beloning.
  2. Leer je hond of kat wennen aan het kijken naar de tanden. Dit is makkelijker bij honden dan bij katten. Begin zowel bij de hond als de kat met de hoektand. Breng een beetje tandpasta aan op je vinger en wrijf dit over de hoektanden. Lukt dit goed, dan kan je een vingertandenborstel uit rubber gebruiken.
  3. Bij de hond kan je met je vinger tussen de wang en de tanden verder naar de achterste kiezen gaan. Je kan dit best op de tast doen, omdat de meeste honden niet graag hebben dat je hun wang lang zo ver naar achter trekt. Bij de kat kan je niet anders dan voorzichtig de lip en dus ook wang een beetje op te heffen om de achterste kiezen toegankelijk te maken voor je vinger.
  4. De tandenborstel komt pas naar voor als de vorige stappen goed lukken (dit kan enkele dagen tot maanden duren, afhankelijk van je huisdier). Er bestaan tandenborstels voor zowel honden als katten. Zeker de kattentandenborstel ziet er anders uit dan deze voor mensen en maakt het veel makkelijker om te poetsen. De haren van de tandenborstel zijn allesbehalve stug, omdat je zelf niet voelt welke kracht je uitoefent op hun tanden en tandvlees.

Lukt dit alles zoals het moet en zeer vlot, en lukt het je om een minuut lang de tanden van je huisdier te poetsen, dan kan je proberen om ook de snijtanden en binnenkant van de tanden te poetsen. Dit is echter een stap te ver voor de meeste katten en honden. Dwing je hond of kat echter nooit, omdat al je harde werk van hierboven heel snel teniet gedaan kan worden door een slechte ervaring.

 

 

Orozyme enzymatische kauwstrip

Orozyme enzymatische kauwstrip

Orozyme enzymatische kauwstrips zijn gecoat met een specifiek enzymatisch complex dat de bacteriële mondflora stabiliseert. Omwille van de collageenstructuur is je hond in staat om hier lang op te kauwen in tegenstelling tot sommige alternatieven waar de hond slechts een minuutje zoet mee is. Dit langdurig kauwen helpt de mondholte zuiver te houden.

Orozyme Bucco Fresh

Orozyme Bucco Fresh

Orozyme Bucco Fresh poeder bestaat uit 100% zuiver algenpoeder (Ascophyllum nodosum). Net zoals de dental croq's die hier naast staan heeft dit poeder 2 effecten op het tandsteen. Bepaalde stoffen van de alg zorgen vanaf een 3-tal weken voor een betere mondgeur. In de maanden die volgen zal het tandsteen geleidelijk aan zachter worden, waardoor dit makkelijker afgeschuurd wordt.

Orozyme RF2 sticks

Orozyme RF2 sticks

Orozyme RF2 sticks zijn hoofdzakelijk van plantaardige oorsprong. RF2 is afkomstig van een wortel van een specifiek type rabarber. Naast de mechanische reiniging door het langdurig kauwen wordt de vorming van tandplak tegengegaan. RF2 bestrijdt de vorming van een biofilm (het eerste laagje dat bacteriën vormen waardoor tandplak ontstaat).

Orozyme Bucco Fresh Dental Croq

Orozyme Bucco Fresh Dental Croq

Orozyme Bucco Fresh Dental Croq's bestaan in 2 maten en zijn smakelijke caloriearme snoepjes. Deze snoepjes zijn geschikt voor zowel de hond als e kat. Ze bevatten een specifieke alg (Ascophyllum nodosum) waarvan na opname in de darm bepaalde stoffen terug uitgescheiden worden in het speeksel. Dit zorgt voor 2 effecten. Ten eerste mag je na een 3-tal weken een betere mondgeur verwachten en ten tweede zal het tandsteen in de maanden die volgen geleidelijk aan zachter worden en kunnen stukjes hiervan loskomen door te knagen of te poetsen.