Sterilisatie en castratie bij honden

Bel ons! 015/762.764

Castratie bij de reu

Sterilisatie castratie

Mannelijke honden worden geslachtsrijp rond de leeftijd van 6 maanden. Rond deze leeftijd gaan ze beginnen met het afbakenen van hun territorium door her en der te plassen.

Ze beginnen hun pootje meer en meer op te heffen in plaats van door de knieën te gaan en grotere plassen te doen. Daarnaast kunnen er vanaf deze periode ook dominantieproblemen ontstaan in een gezin of tussen honden onderling.

Gezondheidsmatig wordt castratie uitgevoerd bij prostaatproblemen, gezwellen rondom de anus of hernia perinealis (verslapping van spieren rond einddarm). In al deze gevallen gaat het om oudere honden.

Redenen om jongere honden te castreren zijn:

 • dominantieproblemen
 • voorkeur van eigenaars, zodat hond door knieën blijft gaan tijdens het plassen
 • voorkomen dat hond zich voortplant
 • niet ingedaalde teelbal (cryptorchidie)

Vooral in het geval van een niet ingedaalde teelbal is het belangrijk dat de hond gecastreerd wordt. Een teelbal die in de buikholte blijft zitten produceert meer hormonen. Een hoger gehalte aan testosteron zorgt voor meer agressie. Daarnaast kunnen er tumoren ontstaan met mogelijk zware gevolgen (kaalheid, bloedarmoede, uitzaaiingen).

Er zijn echter ook een aantal nadelen verbonden vaan castratie. De leeftijd waarop dit gebeurd speelt hier soms ook een grote rol, net zoals het ras waarbij deze castratie uitgevoerd wordt.

Redenen om niet te castreren:

 • Vachtveranderingen – vooral van belang bij sommige rassen
 • Zwaarlijvigheid – hier kan je op inspelen met de voeding. Gecastreerde dieren hebben minder nood aan energie maar hebben wel een goede eetlust.
 • Meer agressie bij angstige honden
 • Meer risico op kruisbandscheuren en heupdysplasie – bij bepaalde rassen en vaak afhankelijk van de leeftijd bij castratie
 • Meer risico op bepaalde tumoren – sommige rassen, vaak afhankelijk van leeftijd bij castratie

Kortom, een eenvoudig advies geven rondom castratie gaat niet. Best kom je even langs op afspraak zodat we alle voor- en nadelen specifiek voor uw hond kunnen bespreken.
Sterilisatie en castratie bij honden - Dierenarts Steven De Smedt Heist op den Berg

Sterilisatie bij de teef

Een vrouwelijke hond is net zoals een reu geslachtsrijp rond de leeftijd van 6 maanden. Ze zal rond deze periode de eerste keer loops worden, waarbij ze druppels bloed verliest via haar vagina. Het is wel mogelijk dat deze eerste loopsheid heel miniem is en je die als eigenaar dus niet opmerkt. Daarna zal een teefje gemiddeld 2 keer per jaar loops worden. Het is tijdens deze periode dat een teef vruchtbaar is. Ze zal interesse wekken bij intacte reutjes en zal toelaten dat die haar dekken wanneer het moment juist is.

Nog meer als bij mannelijke dieren zal de sterilisatie bij vrouwelijke dieren een afweging zijn tussen de voor- en nadelen. De keuze wordt mee bepaalt door het ras van de hond en de ervaring van de eigenaar om bepaalde ziektesymptomen vroeg op te merken.

 Bij een vrouwelijke hond heeft sterilisatie enkele belangrijke gezondheidsvoordelen:

 • Preventie van borstkliertumoren
 • Preventie van baarmoederontsteking
 • Preventie van suikerziekte

De kans op borstkliertumoren vergroot bij elke loopsheid van je hond. De beste preventie voor borstkliertumoren is sterilisatie voor de eerste loopsheid (dus voor 6 maanden leeftijd). Het is een fabeltje dat honden eerst een nestje moeten krijgen vooraleer ze gesteriliseerd moeten worden.

Baarmoederontsteking en suikerziekte zijn aandoeningen die pas op latere leeftijd ontstaan, maar die je ook kan voorkomen door sterilisatie. Honden hebben geen menopauze en blijven hun hele leven loopsheidsperiodes krijgen. Met de stijgende leeftijd wordt het risico op een baarmoederontsteking echter groter. Deze levensbedreigende situatie vereist direct een correcte behandeling.

Bij elke loopsheid wordt er groeihormoon aangemaakt ter hoogte van de borstklieren van een teef. Via een complex mechanisme kan dit ervoor zorgen dat het lichaam ongevoelig wordt voor de insuline die de pancreas produceert.  De insuline is niet langer in staat om de suikerspiegel onder controle te houden, waardoor suikerziekte ontstaat. Initieel zal er een voorbijgaande periode zijn waarbij je hond meer drinkt. Op termijn verdwijnt echter de capaciteit om te herstellen en zal de tijdelijke suikerziekte overgaan in permanente suikerziekte. Je hond wordt best zo snel mogelijk gesteriliseerd nadat suikerziekte vastgesteld wordt.

Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen waar je op voorhand over moet weten.

Dobermann - sterilisatie castratieBij een aantal honden kan er na sterilisatie een vorm van urine-incontinentie ontstaan. Volgens bepaalde studies is het risico hierop is groter wanneer een sterilisatie uitgevoerd wordt voor drie maanden leeftijd. Ook lopen sommige rassen meer risico hierop (Weimaraner, Dobermann, Rottweiler, Ierse Setter). Hoewel deze vorm van urine-incontinentie meestal goed te behandelen valt, wacht men best tot een hond 3 maanden is vooraleer haar te laten steriliseren en zal men bij bepaalde rassen beter niet steriliseren tot er andere problemen zijn.

Een verandering in de structuur van de vacht kan men soms opmerken bij bepaalde rassen. Ook dit kan te wijten zijn aan sterilisatie. De vacht wordt dan iets pluiziger van structuur. Dit gebeurt zeker niet in alle gevallen en al zeker niet bij elk ras. Voor showhonden is dit echter een reden om soms niet te laten steriliseren. Typische rassen met vachtproblemen zijn de Cavalier King Charles, Cocker Spaniel, Springer Spaniel, Ierse Setter, New Foundlander, …

Net als bij mannelijke honden moet men ook bij de teefjes na sterilisatie rekening houden met het lichaamsgewicht. Gesteriliseerde teefjes hebben minder nood aan energie waardoor je de hoeveelheid en soort voeding best op hun nieuwe behoeftes afstemt. Als je hier van in het begin rekening mee houdt, krijgt je hond zelden problemen met overgewicht.

Vooral grotere rassen lopen risico op problemen aan hun bewegingsstelsel na sterilisatie. Het ras en de leeftijd waarop de sterilisatie gebeurt spelen hierbij een grote rol. Mogelijke problemen zijn: kruisbandscheur, heupdysplasie, bottumoren. Ook andere tumoren komen bij sommige rassen meer voor na sterilisatie op een te jonge leeftijd.

Net zoals bij mannelijke honden is het bij teefjes dus ook van belang om een correct advies in te winnen of sterilisatie nu al dan niet een voordeel oplevert voor de hond in kwestie. Kom dus zeker even langs op afspraak om dit te bespreken.