Sterilisatie en castratie bij honden

Bel ons! 015/762.764

Castratie bij de reu

Sterilisatie castratie

Mannelijke honden worden geslachtsrijp rond de leeftijd van 6 maanden. Rond deze leeftijd gaan ze beginnen met het afbakenen van hun territorium door her en der te plassen.

Ze beginnen hun pootje meer en meer op te heffen in plaats van door de knieën te gaan en grotere plassen te doen. Daarnaast kunnen er vanaf deze periode ook dominan

tieproblemen ontstaan in een gezin of tussen honden onderling.

Gezondheidsmatig wordt castratie uitgevoerd bij prostaatproblemen, gezwellen rondom de anus of hernia perinealis (verslapping van spieren rond einddarm). In al deze gevallen gaat het om oudere honden.

Redenen om jongere honden te castreren zijn:

  • dominantieproblemen
  • voorkeur van eigenaars, zodat hond door knieën blijft gaan tijdens het plassen
  • voorkomen dat hond zich voortplant
  • niet ingedaalde teelbal (cryptorchidie)

Vooral in het geval van een niet ingedaalde teelbal is het belangrijk dat de hond gecastreerd wordt. Een teelbal die in de buikholte blijft zitten produceert meer hormonen. Een hoger gehalte aan testosteron zorgt voor meer agressie. Daarnaast kunnen er tumoren ontstaan met mogelijk zware gevolgen (kaalheid, bloedarmoede, uitzaaiingen).

Na castratie houdt men best rekening met de soort en hoeveelheid voeding die aan de hond gegeven wordt. Een gecastreerde hond heeft minder nood aan energie. Sommige voedingen zijn aangepast voor gecastreerde dieren, zodat je hond toch nog een voldoende grote portie kan eten zonder daarbij te veel calorieën binnen te krijgen. Vraag ons gerust voor advies.Sterilisatie en castratie bij honden - Dierenarts Steven De Smedt Heist op den Berg

Sterilisatie bij de teef

Een vrouwelijke hond is net zoals een reu geslachtsrijp rond de leeftijd van 6 maanden. Ze zal rond deze periode de eerste keer loops worden, waarbij ze druppels bloed verliest via haar vagina. Het is wel mogelijk dat deze eerste loopsheid heel miniem is en je die als eigenaar dus niet opmerkt. Daarna zal een teefje gemiddeld 2 keer per jaar loops worden. Het is tijdens deze periode dat een teef vruchtbaar is. Ze zal interesse wekken bij intacte reutjes en zal toelaten dat die haar dekken wanneer het moment juist is.

 Bij een vrouwelijke hond heeft sterilisatie enkele belangrijke gezondheidsvoordelen:

  • Preventie van borstkliertumoren
  • Preventie van baarmoederontsteking
  • Preventie van suikerziekte

De kans op borstkliertumoren vergroot bij elke loopsheid van je hond. De beste preventie voor borstkliertumoren is sterilisatie voor de eerste loopsheid (dus voor 6 maanden leeftijd). Het is een fabeltje dat honden eerst een nestje moeten krijgen vooraleer ze gesteriliseerd moeten worden. In de praktijk gebeurt een sterilisatie best tussen de leeftijd van 4-12 maanden.

Baarmoederontsteking en suikerziekte zijn aandoeningen die pas op latere leeftijd ontstaan, maar die je ook kan voorkomen door sterilisatie. Honden hebben geen menopauze en blijven hun hele leven loopsheidsperiodes krijgen. Op een bepaalde leeftijd wordt het risico groter dat een bacterie zijn weg naar de baarmoeder vindt en zo een baarmoederontsteking veroorzaakt. Deze levensbedreigende situatie vereist direct een correcte behandeling, maar blijft altijd een risico voor de hond.

Bij elke loopsheid wordt er groeihormoon gesynthetiseerd ter hoogte van de borstklieren van een teef. Via een complex mechanisme kan dit ervoor zorgen dat het lichaam ongevoelig wordt voor de insuline die de pancreas produceert.  De insuline is niet langer in staat om de suikerspiegel onder controle te houden, waardoor suikerziekte ontstaat. In de beginperiode zal je hond tijdens de loopsheid meer drinken. In de beginperiode zal je hond na de loopsheid terug normale hoeveelheid water drinken omdat het lichaam zichzelf terug kan herstellen. Op termijn verdwijnt echter deze capaciteit en zal de tijdelijke suikerziekte overgaan in permanente suikerziekte. Je hond wordt dan best zo snel mogelijk gesteriliseerd. Daarnaast is het mogelijk dat je twee maal per dag een injectie met insuline moet geven.

Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen waar je op voorhand over moet weten.

Dobermann - sterilisatie castratieBij een klein aantal honden kan er na sterilisatie een vorm van urine-incontinentie ontstaan. Volgens bepaalde studies is het risico hierop is groter wanneer een sterilisatie uitgevoerd wordt voor drie maanden leeftijd. Ook lopen sommige rassen meer risico hierop (Weimaraner, Dobermann, Rottweiler, Ierse Setter). Ook wordt de aandoening meer gezien bij grote rassen dan bij kleine rassen. Hoewel deze vorm van urine-incontinentie meestal goed te behandelen valt, wacht men best tot een hond 3 maanden is vooraleer haar te laten steriliseren.

Een verandering in de structuur van de vacht kan men soms opmerken bij bepaalde rassen. Ook dit kan te wijten zijn aan sterilisatie. De vacht wordt dan iets pluiziger van structuur. Dit gebeurt zeker niet in alle gevallen en al zeker niet bij elk ras. Voor showhonden is dit echter een reden om soms niet te laten steriliseren.

Tot slot moet men net zoals bij mannelijke honden na castratie ook bij de teefjes na sterilisatie rekening houden met het lichaamsgewicht. Gesteriliseerde teefjes hebben minder nood aan energie waardoor je de hoeveelheid en soort voeding best op hun nieuwe behoeftes afstemt. Als je hier van in het begin rekening mee houdt, krijgt je hond zelden problemen met overgewicht.