De tijd dat een vaccinatieschema identiek was voor elke hond en elke kat ligt achter ons. Meer en meer wordt gekeken naar de levensstijl van het huisdier om te weten welke vaccins op welk moment gegeven moeten worden.

Van bepaalde aandoeningen waartegen tijdens de vaccinatie beschermd wordt is ondertussen geweten dat deze bescherming meerdere jaren aanhoudt. Ook bij katten is dit zo, maar is dit vaak ook afhankelijk of de kat een hoger risico loopt door bijvoorbeeld naar een kattenpension te gaan tijdens de vakantie van de baasjes.

Wat wel belangrijk blijft is de jaarlijkse gezondheidscontrole. Dit is immers de enige manier om ervoor te zorgen dat een aandoening bij uw huisdier op een snelle manier opgemerkt wordt. Elk jaar wordt de gezondheid van je huisdier vergeleken met die van het jaar voordien. Blijft het gewicht constant? Zijn er geen veranderingen aan de vacht? Hoe zit het met de dichtheid van de urine? Zou het kunnen dat je hond meer drinkt dan vroeger? Slechts enkele vragen die nodig zijn voor een goede opvolging.

Tijdens deze gezondheidscontrole wordt dan gekeken naar de levensstijl van je huisdier. Komt die met veel soortgenoten in contact? Een binnenhuiskat op het derde verdiep heeft andere behoeften dan een kat die altijd op jacht is. Ook bij honden zit er veel verschil op levensgewoontes. Een jachthond kan andere behoeftes hebben dan een chihuahua die dagelijks een ander pakje aantrekt.

Afhankelijk van het risicoprofiel komen er bepaalde vaccinaties bij of vallen bepaalde vaccinaties af. Ook wordt er gekeken welke vaccinaties jaarlijks nodig zijn en welke misschien maar om de 2 of 3 jaar gegeven moeten worden.

Het basisschema voor de vaccinatie van de hond of de kat dient vooral voor de pups en kittens om een goede basis te leggen. Nadien wordt er dus best gekeken naar de levensstijl.

Vaccinatie bij konijnen

Meer en meer worden ook konijnen beschermd tegen twee virale aandoeningen. De ene is een oorzaak van plotse sterfte (zonder andere symptomen) en de andere veroorzaakt een pijnlijke aandoening die vaak de dood tot gevolg heeft. Ook konijnen komen dus meer en meer langs voor een jaarlijkse gezondheidscontrole waarbij de vaccinaties op peil gehouden worden.