Net als mensen kunnen ook dieren een te hoge of te lage bloeddruk hebben. Zowel een hoge als een lage bloeddruk kunnen gevaarlijk zijn.

Lage bloeddruk is iets waar vooral tijdens operaties rekening mee gehouden moet worden. Een te hoge bloeddruk kan daarentegen kan bij elke hond of kat thuis optreden zonder dat dit voor de eigenaar zichtbaar is.

Hoge bloeddruk kan ontstaan als gevolg van een onderliggende aandoening zoals nierfalen, suikerziekte bij honden, te hoge schildklierfunctie bij katten, enz.

De bloeddruk kan echter ook op te hoog zijn zonder dat hier een aanwijsbare oorzaak voor gevonden kan worden. Deze hoge bloeddruk zorgt echter op zijn beurt voor het ontstaan of verergeren van een aantal aandoeningen: plotse blindheid, bloedingen, progressie van nierfalen, hartafwijkingen, …

Reden genoeg dus om de bloeddruk van je huisdier te laten controleren.

Bloeddrukmeting bij honden en katten - dierenarts Steven De Smedt

Op de praktijk wordt er gebruik gemaakt van een gebruiksvriendelijk en stressvrij systeem om de bloeddruk op te volgen. Het advies is momenteel op op jonge leeftijd (3 en 5 jaar) een bloeddrukmeting uit te voeren, zodat we een basiswaarde hebben waarvan we kunnen vertrekken op latere leeftijd. Eens je hond of kat 7-8 jaar wordt, laat je best jaarlijks de bloeddruk controleren. Vanaf het moment dat je huisdier 12-15 jaar oud is, laat je dit best 2 keer per jaar uitvoeren.