Reizen met huisdieren

Bel ons! 015/762.764

Op vakantie met je hond, kat of fret.

Wanneer je op reis gaat met je huisdier zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Om met je huisdier naar een ander land binnen de Europese Unie te reizen moet je aan een aantal zaken voldoen.

Identificatie en registratie

Een chip of duidelijk leesbare tatoeage is noodzakelijk op je met je huisdier te verplaatsen in Europa. Een tatoeage mag enkel indien deze geplaatst werd voor 3 juli 2011 en is niet meer geldig in het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Malta.

Vaccinatie tegen rabiës

Vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) kan vanaf de leeftijd van 12 weken en moet ten laatste 3 weken voor vertrek.

Hondsdolheid

Huisdieren jonger dan 12 weken

Hierin kan de regelgeving nogal eens verschillen. In sommige landen (zoals België) is het niet toegestaan om dieren te importeren vooraleer ze een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid hebben gekregen. Aangezien deze pas gegeven mag worden vanaf 12 weken leeftijd, en er minimum 3 weken na deze vaccinatie gewacht moet worden, kan reizen met dieren onder de 12 weken in principe niet. Denk hierbij ook aan je terugkeer naar België.

Behandeling tegen lintworm

Ga je op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland of Malta? Dan is het ook verplicht om je huisdier te behandelen tegen Echinococcus multilocularis (vossenlintworm). Deze behandeling moet gebeuren door een dierenarts (wordt in paspoort ingeschreven) en dit ten vroegste 120 uur en ten laatste 24 uur voor de geplande aankomst in het land.

Reizen met meer dan 5 dieren

Wanneer je met meer dan 5 dieren op reis gaat gelden de regels van commercieel vervoer. Een bijkomend gezondheidsonderzoek en certificaat is noodzakelijk.

Enkel wanneer je dit doet om deel te nemen aan een wedstrijd, tentoonstelling, sportieve manifestatie of trainingen blijven de regels van niet-commercieel vervoer gelden op 2 voorwaarden:

  • De dieren zijn ouder dan 6 maanden
  • Je een schriftelijk bewijs van deelname aan deze activiteiten kan voorleggen

Wat met "gevaarlijke rassen"

Als dierenarts sta ik niet achter de term "gevaarlijke rassen". Hoewel sommige schoothondjes meer bijten dan grote rassen, zijn de gevolgen bij een beet door een groot ras vaak zwaarder. Daarom hebben sommige landen extra wetgeving in het leven geroepen om te vermijden dat er mensen gewond raken. De rassen waar het meestal om gaat zijn: American Staffordshire terriër, Mastiff, Tosa Inu, Rottweiler, Akita Inu, Boerbull, ... Daarnaast is er in sommige landen ook bijkomende wetgeving in verband met kruisingen met deze rassen.

Wil je zeker zijn of je extra maatregelen moet nemen en/of je hond wel toegestaan is in een bepaald land? Spring dan even binnen voor meer informatie. De wetgeving telt trouwens niet enkel bij verblijf in een land, maar ook voor de doortocht.

 

 

De tussengastheren en hun ziekten

In Europa zijn er een aantal parasieten en aandoeningen om rekening mee te houden. Hieronder een korte omschrijving van welke tussengastheren er belangrijk zijn en welke ziekten zij kunnen overdragen.

Slakken - Longworm - Angiostrongylus vasorum - Crenosoma vulpisSlakken

Slakken zijn een tussengastheer voor longwormen (Angiostrongylus vasorum en Crenosoma vulpis). Hierbij moet je niet enkel denken aan grote slakken, maar ook aan de allerkleinste. Zelfs het slijmspoor van een slak is al voldoende om je hond te besmetten. Eens je hond besmet is zal de parasiet zich nestelen in de longbloedvaten en op die manier schade toebrengen. Je hond zal hoesten en sneller vermoeid zijn na inspanningen. Ook bloedstollingsstoornissen en in extreme gevallen kan zelfs sterfte optreden.

Katten hebben hun eigen longworm: Aelurostrongylus abstrusus. Zij besmetten zich ook via gras waar slakkenslijm op hangt of via vogels of knaagdieren die een besmette slak opgegeten hebben.

Teken - Anaplasmose, babesiose, ehrlichiose, borrelioseTeken

Terwijl een teek bloed zuigt kan hij allerlei ziekten overdragen. De meest gekende hiervan is ziekte van Lyme (Borreliose). Naast ziekte van Lyme kunnen teken ook Anaplasmose, Babesiose en Ehrlichiose overdagen. Drie aandoeningen die algemene klachten zoals koorts en sufheid kunnen geven, maar daarnaast ook bloedingsneigingen geven. Ze werken elk op hun eigen manier, maar het zou te uitgebreid zijn om hier verder op in te gaan.

Muggen - DirofilarioseMuggen

Muggen zijn transportgastheren voor hartworm (Dirofilaria immitis). Een rondworm die zich nestelt in het hart van de hond. Katten kunnen ook besmet raken, maar zijn geen ideale gastheer. Hoewel katten ook zware symptomen kunnen ondervinden van de hartworm is dit niet altijd het geval. Bij honden kunnen klachten verbonden met hartfalen gezien worden: sneller vermoeid, hoesten, vochtopstapeling in de buik, gewichtsverlies, ... .

Zandvliegen - LeishmaniaZandvliegen

Leishmania is een mogelijk fatale aandoening die onze honden treft. Ook andere diersoorten (waaronder de mens) zijn vatbaar voor deze ziekte. De besmetting gebeurt door een beet van een zeer klein vliegje (3mm), de zandvlieg. Deze zandvliegen komen in Europa vooral voor in de mediterrane streek. Een hond die besmet wordt kan nog enkele maanden tot jaren gezond leven maar ontwikkelt uiteindelijk symptomen. Korstige/schilferige huidletsels, gewrichtsproblemen, bloedarmoede en nierfalen zijn maar een korte opsomming van wat de ziekte kan aanrichten. De behandeling is zeer vaak levenslang. Het is ook mogelijk dat een behandeling niet aanslaat omdat het ziektebeeld te ver gevorderd is. Zeker bij honden met bijkomend nierfalen is de prognose somber. De nadruk dient dus te liggen op preventie.

Hoe je huisdier beschermen?

Op de kaart hiernaast kan je nakijken in welk land je huisdier veel of net iets minder kans heeft op één van de beschreven ziekten. Een groter kaartje krijg je door erop te klikken.

De kleurcodes staan voor het aantal aandoeningen die in elk land regelmatig voorkomen. Zo zullen de teken die in België voorkomen minder aandoeningen verspreiden dan deze in Portugal. Het kaartje zegt ook niets over de verspreiding in het land. In het noorden van Frankrijk is het risico op hartworm immers zeer beperkt, terwijl dit in Zuid-Frankrijk reëel is. Over sommige landen is de informatie zeer beperkt. Een voorbeeld hiervan is Moldavië. Om het overzichtelijk te houden is er gewerkt met 1 kaart, in plaats van meerdere. Wil je meer details over jouw bestemming, aarzel dan niet om mij te contacteren. Verwacht wordt dat bepaalde aandoeningen door de opwarming van het klimaat mee zullen verschuiven naar het noorden.

 

Een goede bescherming is vaak een combinatie van maatregelen.

Veel gebruikt en efficiënt zijn preventieve behandelingen tegen parasieten in de vorm van een halsband of spot-on (pipetjes in de hals). Bepaalde producten die je regelmatig gebruikt tegen vlooien en teken gaan ook afstotend werken naar muggen en zandvliegen. Weet je niet goed welk product geschikt is voor jouw huisdier? Spring dan zeker binnen voor meer uitleg.

Wat hartworm betreft wordt er naast de preventieve behandeling met pipetjes of halsbanden ook gebruik gemaakt van een ontworming tijdens en/of na je thuiskomst. Ook hier is het weer belangrijk van het juiste ontwormingsproduct te gebruiken omdat niet elke ontworming de juiste bestanddelen bevat.

Ten slotte kan je ook nog een bijkomende bescherming geven aan je hond door middel van vaccinatie. Zowel tegen ziekte van Lyme als Leishmania bestaat een vaccinatie. Vaccineren tegen ziekte van Lyme heeft ook zijn voordelen hier in België en is dus niet enkel interessant voor honden die mee op vakantie gaan. Het vaccin tegen Leishmania is dan weer vooral interessant voor honden die regelmatig mee op reis mogen naar het Zuiden.

Kortom, voor een aangepaste bescherming voor jouw huisdier spring je best even binnen voor de juiste informatie en de juiste producten.

Enkele tips:

  • Vergeet zeker je Europees paspoort van je huisdier niet. Hier staan alle gegevens van je huisdier in.
  • Ook huisdieren kunnen een zonnesteek krijgen. Onze huisdieren kunnen niet zweten en zijn toegewezen op hijgen om af te koelen. Zorg voor voldoende afkoeling, schaduw en drinkwater. Let zeker extra op met kortsnuitige rassen zoals de Mops, Franse Bulldog en Engelse Bulldog.
  • Op vakantie lange wandelingen maken met je hond terwijl je dit thuis nooit doet is geen goed idee.
  • In Duitsland is een hondengordel verplicht.
  • Controleer je huisdier elke dag op teken en verwijder ze met een tekentang.
  • Bij een bijen-/wespensteek verwijder je best de eventueel achtergebleven angel en leg je er ijs op tot je bij de dierenarts bent.
  • Laat je huisdier nooit achter in de auto (ook niet tijdens een plaspauze op een autostradeparking).