Rauwe voeding – de feiten

Bel ons! 015/762.764

Rauwe voeding voor je hond of kat, een verstandige keuze?

Je kent zeker enkele mensen in je vriendenkring die gekozen hebben om rauwe voeding te geven aan hun hond of kat. Misschien geef je het zelf al, omdat je er al zo veel fantastische dingen over gehoord hebt. Het geven van rauwe voeding wordt steeds populairder, en het aanbod aan commercieel beschikbare producten neemt alleen maar toe. Maar is het wel veilig om deze voeding te geven aan je huisdier en zijn er risico's aan verbonden?

Rauwe voeding wordt op verschillende manieren samengesteld, maar bestaat meestal uit een combinatie van spiervlees, orgaanvlees, fruit en groenten. Sommige voedingen bevatten ook botten of gemalen botten. Een frequent gebruikte afkorting is BARF (Bones And Raw Food). Commercieel beschikbare rauwe voedingen zijn vaak ingevroren en moeten slechts ontdooid worden vooraleer ze gegeven worden. 

barf-bot-hond-rauw-voeding
barf, rauwe voeding, vlees, honden, katten,

Is rauwe voeding dan niet gezonder?

Op veel websites van producenten zal je de talrijke voordelen lezen van rauwe voeding. Wetenschappelijk is er echter tot op vandaag geen enkel bewijs dat het geven van rauwe voeding gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

Er is een studie verschenen die zou aantonen dat rauwe voeding beter verteerbaar is dan commercieel beschikbare droge voeding, maar deze studie hield geen rekening met de ingrediënten, waardoor ze weinig betrouwbaar was. Het had beter geweest om de rauwe voeding te vergelijken met dezelfde rauwe voeding maar dan gekookt.

Wel zijn er steeds meer studies die aantonen dat het geven van rauwe voeding risico's met zich meebrengt:

 1. nutritionele imbalans / voedingstekorten
 2. gezondheidsrisico's voor het dier
 3. gezondheidsrisico's voor de eigenaar

Nutritionele imbalans

Een studie uit de VS uit 2001 toonde aan dat het geven van rauwe voeding vaak onevenwichtig was naar bestanddelen. Het tekort of teveel aan deze bestanddelen kon in sommige gevallen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het dier.

Een Europese studie die 95 verschillende thuisbereide rauwe voedingen onderzocht naar 12 bestanddelen (zoals calcium, fosfor, vitamine A, ...) toonde aan dat 60% van de diëten belangrijke overschotten/tekorten vertoonden aan deze bestanddelen.

Veel commercieel beschikbare rauwe diëten voldoen zelfs niet aan de nutritionele vereisten, ook al staat het wel anders op het etiket. Andere missen dan weer enkele essentiële voedingsstoffen die het dier nodig heeft in de voeding omdat het hierin zelf niet kan voorzien (vergelijk het met vitamine C bij mensen).

Sommige voedingen zijn rijk aan vetten, waardoor de dieren een mooie glanzende vacht krijgen, maar mogelijk andere gezondheidsproblemen krijgen door deze overmaat aan vetten.

Gezondheidsrisico's voor het dier

Naast het feit dat onevenwichtige voeding (bvb. calcium/fosfor balans) gezondheidsproblemen met zich meebrengt zijn er verschillende aandoeningen beschreven die regelmatig voorkomen. Een greep uit de mogelijke problemen:

 1. maag-darm ontsteking met braken en diarree (door bacteriën of een overmaat vet)
 2. tandfracturen (door botten)
 3. maag-darm perforatie (door botten)
 4. constipatie (door te weinig vezels of onverteerde botten)
 5. parasitaire problemen (bvb. Toxoplasma)
 6. hyperthyroidie (te hoge schildklierfunctie)

Daarnaast zorgt het geven van rauwe voeding voor andere bloedwaarden bij labo-onderzoek. De gehaltes aan ureum, creatinine, hematocriet, albumine en cholesterol kunnen wijzigen onder invloed van de rauwe voeding. Hoewel de lange termijn effecten van deze wijzigingen niet gekend zijn, is het wel belangrijk dat de dierenarts op de hoogte is van de voeding tijdens het interpreteren van de laboresultaten.

barf, rauwe voeding, hond, kat

Gezondheidsrisico's voor de eigenaar

Verschillende studies hebben reeds aangetoond dat rauwe voeding besmet is met bacteriën. Deze bacteriën zijn soms onschuldig, maar brengen soms toch een mogelijk gezondheidsrisico mee voor het dier en eigenaar.

Onder het lijstje van belangrijke bacteriën die gevonden zijn:

 1. Salmonella (in 1 studie gevonden in 48% van de commercieel rauwe voeding)
 2. E. Coli
 3. Listeria
 4. Clostridium

Deze bacteriën worden niet enkel gevonden in de voeding, maar ook in de uitwerpselen van de dieren die ze eten. Simpele dingen zoals een huisdier dat in het gezicht van de eigenaar likt worden plots gevaarlijke zaken. Zeker voor jonge eigenaars, zwangere vrouwen of oudere mensen.

Een studie uit Canada toonde aan dat 75% van de bacteriën die gevonden werden in commerciële rauwe voeding resistentie vertoonden aan meerdere antibiotica. Als je als eigenaar dus ziek wordt van de bacteriën die in de rauwe voeding zitten, moet je er dus rekening mee houden dat deze mogelijk resistentie vertonen tegen meerdere soorten antibiotica.

Sommige fabrikanten gaan verklaren dat je hond of kat resistent is aan deze bacteriën. Niets is minder waar. Ook zij kunnen dus ziek worden van deze bacteriën met zware gevolgen als de infectie spreidt in het lichaam.

Tot slot nog enkele mythen over rauwe voeding...

Mythe: Rauwe voeding heeft bewezen voordelen

Niet dus, geen enkele wetenschappelijke studie heeft een bewijs geleverd dat rauwe voeding gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. 

Mythe: Wilde dieren eten toch ook rauwe voeding?

Dit klopt inderdaad. Wilde dieren leven echter slechts enkele jaren in vergelijking met onze huisdieren. Het is niet omdat ze dit in het wild eten, dat dit daarom het gezondste is. De tijd dat mensen op jacht gingen en hun eten licht gaarden boven een vuurtje is ook gepasseerd.

Mythe: Er zitten geen bacteriën in bevroren voeding.

De meeste bacteriën die gevonden worden in rauwe voeding kunnen perfect overleven wanneer ze bevroren worden. Tijdens het ontdooien zullen deze bacteriën al terug beginnen vermeerderen.

Mythe: Honden en katten kunnen tegen de bacteriën in het vlees.

Honden en katten kunnen wel besmet raken met Salmonella, Clostridium, Listeria en andere bacteriën die gevonden worden in rauwe voeding.

Mythe: Rauwe botten zijn altijd veilig

Of een bot nu gekookt of rauw gegeven wordt, ze kunnen de tanden van uw hond of kat breken. Daarnaast kunnen scherpe delen ervan voor perforaties zorgen van slokdarm, maag en darmen.

Mythe: Door voeding te koken worden enzymes vernietigd

Honden en katten hebben net als mensen alle nodige enzymes zelf klaar zitten in hun spijsverteringsstelsel. Het koken heeft dus geen invloed op de vertering. Zelfs wanneer het dier een (zeldzame) aandoening heeft bestaan er veiligere manieren om enzymen toe te voegen aan de voeding.

Mythe: Het toevoegen van botten maakt de voeding uitgebalanceerd

De meeste thuisbereide en commerciële rauwe voedingen vertonen enorme tekorten aan voedingsstoffen. Zelfs wanneer er botten of eierschalen aan toegevoegd worden. Zeker bij jonge, opgroeiende dieren kan dit enorme problemen geven.

Bronvermelding:

Freeman LM, Chandler ML, Hamper MA, Weeth LP. Current knowledge about the risks and benefits of raw meat based diets. Journal of the American Veterinary Medical Association 2013; 243: 1549-1558. http://avmajournals.avma.org/doi/abs/10.2460/javma.243.11.1549