Puppy

Bel ons! 015/762.764

Aanschaf van een puppy - waarop lettenDe zoektocht naar de juiste pup begint bij het juiste ras.

Niet elk ras is geschikt voor jouw gezin. Sommige grote rassen hebben een zeer rustig karakter, terwijl kleine rassen soms een heel koppige natuur kunnen hebben. Als je een ras in gedachte hebt, kan je dus best even wat opzoekwerk doen of dit ras geschikt is voor jouw gezin. Heb je voldoende tijd voor dit type hond? Heb je voldoende ervaring met honden om hier een leuke hond van te maken?

Stel je ook de vraag of je tuin groot genoeg is en of je voldoende kan gaan wandelen. Denk na over een hondenschool. Het is vaak nuttig om met je nieuwe pup langs een hondenschool te gaan. Elke hond, groot of klein, zou een basistraining gehoorzaamheid moeten hebben.

Het voordeel van een rashond is dat je op voorhand een ruw idee hebt over wat voor karakter je in huis haalt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat elke rashond hetzelfde is. Het blijven honden die naargelang hun opvoeding een eigen karakter krijgen.

Het nadeel van een rashond is dat er bij veel rassen enkele gezondheidsproblemen voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn hartafwijkingen, heupdysplasie, oogproblemen, … Heb je je oog laten vallen op een bepaald ras, dan kan het zeker geen kwaad om eens na te gaan of dit ras gevoelig is voor een genetische afwijking. Op die manier kan je ook bij de kweker te weten komen wat hij doet om dit te voorkomen.

De keuze tussen een reutje of een teefje is een persoonlijke keuze. Reutjes kunnen iets dominanter uit de hoek komen en niet gesteriliseerde teefjes zullen gemiddeld 2 keer per jaar loops worden, waarbij ze druppeltjes bloed verliezen.

Eens je keuze gemaakt, kan je op zoek naar een goede fokker. Deze kan je herkennen aan enkele eenvoudige zaken:Nieuwe pup aanschaffen - dierenarts Steven De Smedt - Heist op den berg

  • maximaal 2 verschillende rassen
  • is op de hoogte van ziekten binnen een ras en weet hoe hij dit kan voorkomen bij zijn pups
  • is intensief bezig met de pups, voor een goede socialisatie
  • kan u de ouderdieren tonen, al komt het soms wel voor dat de vader (die soms niet van de fokker is) enkel op foto getoond kan worden

De pup krijgt een Europees paspoort van het land waarin je de pup koopt (BE voor België, NL voor Nederland, …). Wees voorzichtig als er op het paspoort CZ (Tjechië), HU (Hongarije) of SK (Slovakije) staat en je je pup in België koopt. Dit is geen fokker maar een handelaar die slechts doorverkoopt. Je hebt hier dus geen idee over de afkomst van de pup en levensomstandigheden van de ouderdieren.

Hoewel ze moeilijker te vinden zijn, kan je ook bij particulieren thuis ook leuke pups vinden. Zij maken meestal geen reclame op internet, maar je vindt ze vaak wel terug in magazines zoals “Woef”.

Een alternatief voor een pup, zijn honden uit het asiel. Niet elke hond zit daar omwille van gedragsproblemen. Wie wat rondkijkt kan heel leuke dieren aantreffen en hen nog een mooie thuis bezorgen.