Ontworming, vlooien- en tekenpreventie

Bel ons! 015/762.764

Vlooien, teken en wormen - dierenarts Steven De Smedt - Heist op den BergAangezien elke hond risico loopt op vlooien, teken en wormen zijn preventieve maatregelen geen overbodige luxe om je huisdier gezond te houden.

Wormen zijn niet enkel een risico voor je hond, maar ook als eigenaar loop je mogelijk een besmetting op. Zeker jonge kinderen die minder strikt omspringen met hygiëne zijn extra vatbaar. De Europese wetenschappelijke aanbevelingscommissie adviseert om honden 4 keer per jaar te ontwormen. Als je je hond rauw vlees geeft of er mee gaat jagen, is frequentere ontworming noodzakelijk.

Pups worden ook best frequenter ontwormd. Hen ontworm je best op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd. Daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn. Als de pups nog zogen bij de teef, ontworm je haar best gelijktijdig met de pups.

Vlooien en teken kunnen ziekten overdragen. Honden met vlooien hebben bijvoorbeeld risico om lintwormen te krijgen door een vlo op te eten. Teken kunnen dan weer een aantal bloedparasieten of ziekte van Lyme overdragen op je hond. Preventie tegen vlooien en teken kan op verschillende manieren efficiënt gebeuren. De meeste middelen die je zo in dierenspeciaalzaken kan vinden zijn echter niet effectief. Er bestaan drie grote categorieën voor teken- en vlooienpreventie:

  • halsband: bescherming gedurende 8 maanden
  • tabletten: bescherming gedurende 1 tot 3 maandenVlooien, teken en wormen - Dierenarts Steven De Smedt - Heist op den Berg
  • pipetjes: bescherming meestal gedurende 1 maand

Het juiste product is hierbij belangrijk. Spring eens binnen voor meer informatie, zodat je zeker bent dat het middel dat je gaat gebruiken werkzaam is.

Vroeger werd er wel eens gesproken over een winterstop bij de behandeling van vlooien en teken. Dit kwam omdat er veel minder risico was op besmetting tijdens vriestemperaturen. De laatste jaren vriest het echter minder en minder tijdens de wintermaanden, waardoor ook tijdens deze maanden frequent besmettingen gezien worden. Het advies is nu dan ook om heel het jaar door te behandelen om geen risico te lopen.