Longworm

Bel ons! 015/762.764

Longwormen komen voor in grote delen van Europa waaronder in België. Zowel de kat als de hond hebben hun variant van de longworm.

Longworm - slakken - angiostrongylus vasorum

Longworm bij honden

De wetenschappelijke naam van deze longworm is Angiostrongylus vasorum. Naast honden kunnen ook vossen besmet raken. Een vos of een hond raakt besmet door het eten van besmette slakken of hun slijm. Ook het eten van een toevallige tussengastheer is een optie. Zo kan je hond na het eten van een kikker ook besmet raken als deze kikker voordien een besmette slak naar binnengewerkt heeft.

Waar loopt mijn hond risico?

De belangrijkste verspreiders van de longworm zijn naaktslakken en huisjesslakken. Het is echter onmogelijk om alle slakken de wereld uit te helpen en deze dieren hebben de zeer nuttige taak om dood materiaal op te ruimen en de bodem hiermee terug aan te rijken. Aangezien je hond ook besmet kan raken door het eten van het slijmspoor van slakken stel je jezelf best de volgende vragen:

 • Eet mijn hond gras?
 • Drinkt mijn hond uit plassen?
 • Blijft het speelgoed van mijn hond 's nachts buiten liggen? (Slakken zijn vooral 's nachts actief en zullen dus over dit speelgoed kruipen)

Hoe jonger de hond, hoe nieuwsgieriger ze vaak zijn. Jonge honden lopen dan ook net iets meer risico, maar oudere honden zijn uiteraard niet risicovrij.

Hoe verloopt een infectie?

Nadat je hond besmet raakt dringen de larven doorheen de darm van je hond via het lymfestelsel de bloedbaan in. Na enkele vervellingen ontstaan volwassen wormen ter hoogte van de longslagaders van het rechter hart.

De volwassen wormen leggen eitjes, van waaruit de larven in de longen dringen. Deze larven worden uiteindelijk opgehoest en ingeslikt, waardoor ze via de ontlasting de buitenwereld bereiken.

Slakken die op deze ontlasting kruipen raken op hun beurt besmet.

Op hun baan doorheen het lichaam veroorzaken de eitjes en larven allerlei beschadigingen.

Longworm - slakken - angiostrongylus vasorum
Kan ik iets merken aan mijn hond als hij besmet is?

De symptomen bij honden zijn zeer wisselend. Zeer zware symptomen en zelfs sterfte bij de ene hond en helemaal geen klachten bij de andere hond.

Enkele mogelijke symptomen zijn:

 • Hoesten
 • Kokhalzen
 • Snel moe bij inspanning
 • Verhoogde bloedingsneiging
 • Verlamming
 • Spasmen
 • Verminderde eetlust
 • Plotse sterfte
Hoe bescherm je je hond?

Als je 100% zeker wil zijn, moet je je hond maandelijks ontwormen met de juiste producten. Dit is echter iets dat in de praktijk zelden tot nooit gebeurt op dit moment. Wanneer je echter redeneert volgens de periode van het slakkenseizoen, kan je ook je hond extra ontwormen na deze periode. Gemiddeld gezien loopt het slakkenseizoen van april tot oktober. Na oktober wordt het kouder en vermindert de activiteit van slakken aanzienlijk.

Als je je hond met het juiste product ontwormt in oktober en november, dan slaag je erin om een eventuele infectie toch in de kiem te smoren.

Uiteraard moet je steeds alert blijven voor symptomen, en bij twijfel wordt verder onderzoek en een behandeling ingesteld.

Longworm - slakken - angiostrongylus vasorum