Chip en registratie bij katten

Bel ons! 015/762.764

chippen en registraten van katten - dierenarts Steven De Smedt - Heist op den BergDoor je kat te laten chippen zorg je ervoor dat je als eigenaar terug opgespoord kan worden als je kat verloren loopt. Elke dag nog verdwijnen er katten die niet teruggevonden worden. Denk maar aan de talloze posters van vermiste dieren die je ziet hangen of op internet ziet verschijnen.

Een chip kan dit probleem oplossen. Het chippen gebeurt in 2 stappen

  • 1ste stap: identificatie met een microchip
    Een dier kan op elke leeftijd geïdentificeerd worden. Een chip wordt links in de hals ingebracht. De chip is ongeveer een rijstkorrel groot en  bevat enkel het identificatienummer (15 cijfers) dat wereldwijd uniek is. Je kat moet niet verdooft worden voor deze handeling, vergelijk het met een vaccinatie.
  • 2de stap: registratie in de databank van catID
    CatID is in België door de overheid aangeduid als officiële databank om de registraties van katten te beheren. De registratie van de kat is gekoppeld aan het rijksregisternummer van de eigenaar zodat bij een eventuele verhuis de eigenaar alsnog makkelijker opgespoord kan worden.

 

Sinds 1 september 2014 is het in België verplicht om katten te laten steriliseren, chippen en registreren vooraleer ze van eigenaar veranderen. Sinds 1 november 2017 is de verplichting gekomen om de registratie uit te voeren bij catID en dit voor de leeftijd van 12 weken. Op deze handige belissingsboom kan je eenvoudig kijken of jouw kat gechipt moet zijn, en waar ze geregistreerd moet zijn.

Wat de sterilisatie betreft wordt naar verluid aan een aanpassing van de wetgeving gewerkt. Dit vind je terug op de pagina over voor- en nadelen van sterilisatie bij katten.

chippen en registraten van katten - dierenarts Steven De Smedt - Heist op den Berg